Watersportcentrum 't Garijp

Over de zeilschool

Nu boeken

Even voorstellen
Wie zorgen dat jij een onvergetelijke zeilvakantie gaat beleven? Familie de Heer heeft de leiding over zeilschool 't Garijp. Vincent begon vanaf zijn zevende met zeilen in de Laerling en vanaf zijn zestiende met lesgeven in verschillende disciplines. Inmiddels al ruim 25 jaar professioneel actief in de watersport.

Marjolein is achter de schermen actief met de administratie. Samen met hun twee dochters zorgen ze, met hun aanwezigheid en kennis, voor een stabiele basis op de zeilschool.

Daarnaast zijn oud eigenaren Joyce en Abel Zeilstra nog steeds actief en regelmatig te vinden op de zeilschool. Joyce verzorgt de maaltijden op de zeilschool en Abel ondersteunt in het onderhoud van de accommodatie en schepen. Samen met de enthousiaste instructeursgroep en een team op de wal, staan we te popelen, jou te mogen verwelkomen!

Goed om te weten

  • ‘s Nachts slapen er altijd twee instructeurs en een aantal stafleden in het gebouw waar de cursisten verblijven. Op deze manier is er altijd toezicht.
  • Cursisten aan de zeil- en surfcursussen dienen te kunnen zwemmen.
  • Afhankelijk van weersomstandigheden en gedragen kleding is het dragen van zwemvesten verplicht. Deze zijn meer dan voldoende aanwezig en staan gratis ter beschikking.
  • Ditzelfde geldt voor wetsuits die ter beschikking staan aan cursisten die gaan surfen of les krijgen in de zwaardboten.
  • Deelnemers aan de optimisten- en zwaardbootcursussen dragen altijd een zwemvest. Bij het zwemmen is het dragen van (oude) schoenen verplicht. Je weet namelijk nooit wat er zich op de bodem bevindt.
  • Het gebruik van mobiele telefoons staan wij in zeer beperkte mate toe. Er kan in dringende gevallen altijd van en naar de zeilschool worden getelefoneerd.
  • Alcoholgebruik onder de 18 jaar is uiteraard verboden.

Bij ’t Garijp komt veiligheid in alle facetten van de zeilweek op de eerste plaats. Onze gedachte is dat als ‘iets’ niet veilig gedaan kan worden, we het helemaal niet doen. Dat betekent dus dat er op tijd een zwemvest aangetrokken wordt (bij het jeugdzeilen en de zwaardbootdiscipline altijd).

Bij het zwemmen dragen we schoenen en op blote voeten lopen doen we niet. Ook aan het materiaal stellen wij zeer hoge (veiligheids)eisen. Wij houden ten allen tijde het weer goed in de gaten. In geval van bijvoorbeeld (dreigend) onweer zorgen we dat iedereen zo snel mogelijk van het water af is.

Leeftijden
Gezellig met elkaar aan tafel, samen sporten en spelen en natuurlijk de Bonte Avond. Wij zijn één grote familie met elkaar. Alleen op de slaapkamers en tijdens het zeilen delen we uiteraard op leeftijd in. En afhankelijk van je leeftijd zijn de bedtijden ook verschillend. Het is heel normaal dat kinderen alleen naar ’t Garijp komen, ongeveer de helft van de cursisten komt alleen. Dit lijkt misschien wat eng, maar de ervaring leert dat er heel snel nieuwe vriendjes en vriendinnetjes worden gemaakt. Vaak al vanaf het moment dat de kinderen op de slaapkamer kennis maken met hun kamergenootjes. Onze instructeurs en walstaf doen er in ieder geval alles aan om te zorgen dat iedereen elkaar snel leert kennen!

Eten en Verzorging
Wie de hele dag op het water doorbrengt, krijgt stevige trek. Met een gezond ontbijt en een stevige lunch zorgen we ervoor dat je de hele dag in actie kunt blijven. Je instructeur of instructrice neemt het drinken voor de lunch mee. In een dorpje of op een klein eilandje lunch je gezellig met je groep. ‘s Avonds krijg je een heerlijke, warme maaltijd.

Soms met een voorgerechtje en elke dag met een lekker toetje. Na een dag zeilen heb je daar vast wel zin in! We houden graag rekening met cursisten die speciale dieetwensen hebben. Bijvoorbeeld wanneer je vegetariër, allergisch bent of een glutenvrij dieet volgt. Je kunt dit aangeven op je aanmeldingsformulier, zodat we hier goed op in kunnen spelen.

Vele vaargebieden
Elke dag iets anders zien? Dat kan als je voor Watersportcentrum ’t Garijp kiest! Rondom onze thuishaven in Goingarijp is er namelijk een grote keus aan vaargebieden. Zo maken we geweldig leuke toertochten naar Joure, Terherne of bijv. Langweer. Maar ook houden we af en toe spannende onderlinge wedstrijdjes tijdens onze tochten.

Zakgeld
Elke week gaan we een keer op dagtocht. Vanuit de zeilschool varen we naar een leuk naastgelegen dorpje om een terrasje te pakken, een ijsje te eten en leuke souvenirs te kopen. Als je van het water komt of ’s avonds na sport en spel, is er gelegenheid om frisdrank te kopen, snoepgoed of een lekker zakje chips. Natuurlijk krijg je van ons ook tussendoortjes maar dit zijn de extra’s die je dan niet in het dorp hoeft te kopen.

Nachtrust
Een goede nachtrust is belangrijk als je de hele week actief op het water bent. We zorgen er daarom voor dat iedere leeftijdsgroep op een passend tijdstip naar bed gaat. Even kletsen hoort erbij, maar anderen mogen daar natuurlijk geen last van hebben.

Theorielessen
Wie heeft voorrang op het water? Wat is oploeven? Hoe heten de bootonderdelen? Om goed te kunnen zeilen, moet ook je theoretische kennis goed zijn. ’s Avonds na het eten volgt een theorieles van 45 minuten. Daarna volgt het sport- en spelprogramma. Doe je een optimistencursus? Dan krijgt je van ons de theorie spelenderwijs tijdens de dag.

 Erkenningen
Wij behoren tot de beste zeilscholen van Nederland. En dat willen we zo houden! Daarom kiezen wij ervoor om CWO-erkend te zijn. Ook zijn we lid van Hiswa en VVV. Bij onze opleidingen maken we gebruik van het landelijke opleidingssysteem, de CWO (Commissie Watersport Opleidingen). We bieden het Jeugdzeilen (eenmans en tweemans), de Kielbootlijn (ook Jeugdkielboot), de Zwaardbootlijn (eenmans en tweemans), Catamaran en het Windsurfen aan. Hiervoor geven wij diploma’s en vorderingstaten uit van de CWO.

Sinds 2022 hebben de CWO's andere namen gekregen. CWO I, II, III en IV heten nu: Basis, Ervaren, Gevorderd en Vergevorderd.