Zeilschool Garijp

Zeilschool Friesland

Welkom op onze boerderij!
Ruim tweehonderd jaar oud en bijzonder sfeervol! Dat is onze thuishaven, een fraai verbouwde boerderij in het dorpje Goingarijp. Direct gelegen aan de Goingarijpster Poelen en het Sneekermeer, tussen Joure en Terherne. In de unieke boerderij bevinden zich twaalf slaapkamers waar zes tot acht personen kunnen overnachten. Maar ook hebben we een heerlijk buitenterras. Bij mooi weer zitten we hier lekker te barbecueën. Verder hebben we in het weiland een groot veld voor sport- en spelactiviteiten. Iedere keer weer is het hier plezierig thuiskomen na een actief dagje!

 

Zorg en aandacht 
Al meer dan 45 jaar organiseert ‘t Garijp onvergetelijk leuke en verantwoorde zeilkampen. In de afgelopen jaren heeft ‘t Garijp al veel kinderen een top vakantie bezorgd. Service, zorg, vriendelijkheid en aandacht voor de cursist zijn sleutelbegrippen bij ons op de zeilschool.

Doel van ‘t Garijp is het ontwikkelen en realiseren van een eigentijdse, kwalitatieve zeilvakantie, waarbij kinderen en jongeren in een veilige omgeving worden uitgedaagd om talenten te ontwikkelen en zelfstandig onvergetelijke en vaak vormende ervaringen op te doen met leeftijdsgenoten. 

 

 

Grondige instructie
Jij wilt leren zeilen. Dat kan alleen als we je goed begeleiden. En als we alles goed organiseren en duidelijke afspraken maken. Daarom zijn al onze instructeurs uitstekend opgeleid. Allemaal hebben ze een opleiding waar zowel de eigen vaardigheid zeilen als de didactische kant centraal staan. Al onze instructeurs en instructrices zijn in het bezit van een CWO-instructeur diploma. Dat hebben ze behaald na een zware en grondige opleiding. Zo krijg jij de beste instructie en begeleiding. Want niets mag jouw vakantieplezier in de weg staan, toch..?

 

Dat is chill man…!
Vossenjachten, balspellen, estafettes, spelletjes op en rond het water, speurtochten… Te veel om op te noemen! Naast het zeilen bieden we ook dit soort activiteiten. Voor alle interne cursisten organiseren we iedere avond een weersafhankelijk programma vol sport en spel. Moe en voldaan na een actieve dag? Kom dan lekker ontspannen bij de open haard of buiten op het terras. Met als uitsmijter op de laatste avond de Bonte Avond... onze feestelijke afsluiting van een gave week! Vol muziek, liedjes, spelletjes, toneel en sketches.  En natuurlijk besluiten we deze met een swingende disco…

 

 

 

 

Even voorstellen
Wie zorgen dat jij een onvergetelijke zeilvakantie gaat beleven? 
Vincent de Heer, Joyce en Abel Zeilstra. Samen met de enthousiaste instructeursgroep en een team op de wal, staan we te popelen, jou te mogen verwelkomen!

 

 

 

 

Vele vaargebieden 
Elke dag iets anders zien? Dat kan als je voor Watersportcentrum ’t Garijp kiest! Rondom onze thuishaven in Goingarijp is er namelijk een grote keus aan vaargebieden. Zo maken we geweldig leuke toertochten naar bijvoorbeeld Joure, Terherne of bijv. Langweer. Maar ook houden we af en toe spannende onderlinge wedstrijdjes tijdens onze tochten.

 

Onze schepen
Niet onbelangrijk… de schepen waarin we varen! Bij Watersportcentrum ‘t Garijp beschikken we over diverse soorten. We varen in Valken, Optimisten, Laerling, Topaz Uno, Topaz Duo en de Rebel Maar ook als je voor het surfen komt, hebben we diverse surfplanken. We hebben hierbij zeilen in verschillende groottes. Hoge eisen stellen wij aan ons materiaal en regelmatig vervangen we een deel van onze vloot. Zodat jij gebruikt kunt maken van het beste materiaal! Op de pagina Cursussen staat een uitgebreide beschrijving en foto’s van onze vloot.

 

Leeftijden
Gezellig met elkaar aan tafel, samen sporten en spelen en natuurlijk de Bonte Avond. Wij zijn één grote familie met elkaar. Alleen op de slaapkamers en tijdens het zeilen delen we uiteraard op leeftijd in. En afhankelijk van je leeftijd zijn de bedtijden ook verschillend.

 

Eten en Verzorging
Wie de hele dag op het water doorbrengt, krijgt stevige trek. Met een gezond ontbijt en een stevige lunch zorgen we ervoor dat je de hele dag in actie kunt blijven. Je instructeur of instructrice neemt het drinken voor de lunch mee. In een dorpje of op een klein eilandje lunch je gezellig met je groep. ‘s Avonds krijg je een heerlijke, warme maaltijd. Soms met een voorgerechtje en elke dag met een lekker toetje. Na een dag zeilen heb je daar vast wel zin in! We houden graag rekening met cursisten die speciale dieetwensen hebben. Bijvoorbeeld wanneer je vegetariër, allergisch bent of een glutenvrij dieet volgt. Je kunt dit aangeven op je aanmeldingsformulier, zodat we hier goed op in kunnen spelen.

 

Zakgeld
Elke week gaan we een keer op dagtocht. Vanuit de zeilschool varen we naar een leuk naastgelegen dorpje om een terrasje te pakken, een ijsje te eten en leuke souvenirs te kopen. Als je van het water komt of ’s avonds na sport en spel, is er gelegenheid om frisdrank te kopen, snoepgoed of een lekker zakje chips. Natuurlijk krijg je van ons ook tussendoortjes maar dit zijn de extra’s die je dan niet in het dorp hoeft te gaan kopen.

 

Nachtrust
Een goede nachtrust is belangrijk als je de hele week actief op het water bent. We zorgen er daarom voor dat iedere leeftijdsgroep op een passend tijdstip naar bed gaat. Even kletsen hoort erbij, maar anderen mogen daar natuurlijk geen last van hebben.

 

Theorielessen
Wie heeft voorrang op het water? Wat is oploeven? Hoe heten de bootonderdelen? Om goed te kunnen zeilen, moet ook je theoretische kennis goed zijn.’s Morgens voor het varen krijg je een korte theorieles van vijftien minuten. ’s Avonds na het eten volgt nog een theorieles van 45 minuten. Daarna volgt het sport- en spelprogramma. Doe je een optimistencursus? Dan krijgt je van ons de theorie spelenderwijs tijdens de dag. 

 

Erkenningen
Wij behoren tot de beste zeilscholen van Nederland. En dat willen we zo houden! Daarom kiezen wij ervoor om CWO-erkend te zijn. Ook zijn we lid van Hiswa en VVV. Bij onze opleidingen maken we gebruik van het landelijke opleidingssysteem, de CWO (Commissie Watersport Opleidingen). We bieden het Jeugdzeilen (eenmans en tweemans), de Kielbootlijn, de Zwaardbootlijn (eenmans en tweemans) en het windsurfen aan. Hiervoor geven wij diploma’s en vorderingstaten uit van de CWO. 

 

CWO diploma 
Bij ’t Garijp draait alles om plezier en leren zeilen. Je zult er versteld van staan hoeveel je na een week hebt (bij) geleerd. Aan het einde van de week krijg je een CWO diploma of vorderingstaat mee naar huis, waaruit blijkt welk niveau je hebt bereikt. De CWO (commissie watersportopleiding) is de instantie die het uniforme diplomasysteem voorvrijwillige vaaropleidingen heeft ontwikkeld. Wij vinden dat goede vaaropleidingen bijdragen aan de veiligheid op het water. Het diploma is voor iedereen gelijk, maar de manier waarop de cursus wordt verzorgd, is uniek voor iedere zeilschool. Voordat een zeilschool zich mag verbinden aan de CWO wordt gecontroleerd op kwaliteit, onderhoud en veiligheid van de materialen. De certificering en opleiding van instructeurs en deskundigheid van de leiding zijn ook onderdeel van deze certificering. Zo weet je zeker dat je altijd de allerbeste instructeurs krijgt. Onze instructeurs doen hun best om iedereen met een diploma naar huis te laten gaan, maar dit is geen doel op zich. Wij willen iedereen zo ver mogelijk in het zeilprogramma brengen. Dat is ons uitgangspunt. En dat werkt als volgt: tijdens de cursus houden we aan de hand van een beoordelingsformulier bij welke onderdelen je beheerst. Voldoe je aan het eind van de instructieperiode aan alle eisen van het diploma waarvoor jij opgaat? Dan krijg je bij de cursussen op niveau I, II en III een diploma mee naar huis. Soms lukt dit niet helemaal en kom je een paar puntjes tekort. In dat geval krijg je een vorderingstaat waarop staat aangegeven aan welke eisen voldaan en welke eisen nog gewerkt moet worden.

CWO 1 Alles over koersvaren, zeilstanden, oploeven, afvallen, overstag, gijpen en opkruisen.
CWO 2 Met dit diploma kun je zelfstandig zeilen op meren en plassen bij lichte weersomstandigheden.
CWO 3 Met dit diploma kun je zelfstandig varen op binnenwater.
CWO 4 Eigenvaardigheidsniveau voor (aspirant- ) instructeurs en instructrices (alleen bij kiel- en zwaardboot). Voor meer informatie kun je eens een kijkje nemen op www.cwo.nl.

 

Om te weten
• ‘s Nachts slapen er altijd twee instructeurs en een aantal stafleden in het gebouw waar de cursisten verblijven. Op deze manier is er altijd toezicht. 
• Bij geldige reden(en) ben je verzekerd van teruggave van het betaalde cursusgeld.
• Cursisten aan de zeil- en surfcursussen dienen te kunnen zwemmen.
• Afhankelijk van weersomstandigheden en gedragen kleding is het dragen van zwemvesten verplicht. Deze zijn meer dan voldoende aanwezig en staan gratis ter beschikking.
• Ditzelfde geldt voor wetsuits die ter beschikking staan aan cursisten die gaan surfen of les krijgen in de zwaardboten.
• Deelnemers aan de optimisten- en zwaardbootcursussen dragen altijd een zwemvest. Bij het zwemmen is het dragen van (oude) schoenen verplicht. Je weet namelijk nooit wat er zich op de bodem bevindt.
• Het gebruik van mobiele telefoons staan wij in zeer beperkte mate toe. Er kan in dringende gevallen altijd van en naar de zeilschool worden getelefoneerd.
• Alcoholgebruik onder de 18 jaar is uiteraard verboden.